NOČ NA KRKI

Tradicionalno prireditev Noč na Krki z letom 2023 vnovič terminsko umeščamo v čas zaključka poletnih počitnic. 𝗩 𝘀𝗼𝗯𝗼𝘁𝗼, 𝟮. 𝘀𝗲𝗽𝘁𝗲𝗺𝗯𝗿𝗮, bo Krka še zadnjič pred šolskimi in službenimi obveznostmi postala stičišče družabnega življenja s številnimi aktivnostmi na reki in ob njej.

 

Novo mesto je imelo prireditev na Krki že vsaj v 19. stoletju. Vezana je bila na god sv. Janeza Nepomuka, varuha mostov in brodarjev. Družinski praznik, katerega vrhunec je bila večerna romantična vožnja z osvetljenimi čolni, ki ji je na obrežju sledilo slavljenje pozno v noč, se je tekom časa obdržal pod različnimi imeni – Nepomukovo slavljenje, Beneška noč, Noč na Krki.

Z letošnjo prireditvijo želimo Novomeščane spet spomniti na nekatere čarobne in razigrane trenutke, ki so v preteklosti na ta dan navduševali njihove prednike. Pester popoldanski in večerni program bo nagovarjal vse generacije.

Osrednji del prireditve se bo odvil na območju Športno-rekreacijskega parka Loka. Poskrbljeno bo tudi za gostinsko ponudbo (hrana, pijača). 


PROGRAM 

15.00 - 19.00  MLADINSKA TRŽNICA s supatlonom in odbojkarskim turnirjem (Mladinski center Oton - ŠRC Loka)

15.00   VOŽNJA S SPLAVOM PO REKI KRKI (izhodišče: pristan na Loki)

16.00   VOŽNJA S SPLAVOM PO REKI KRKI (izhodišče: pristan na Loki)

17.00   NOVOMEŠKA zGODBA - zabavni glasbeni program (ŠRC Loka)

18.00   OD BRVI DO BRVI - tematsko voden sprehod ob reki Krki od brvi Loka preko brvi Kandija in nazaj (izhodišče: Gostišče Loka)

19.00   VZROCK - zabavni glasbeni program (ŠRC Loka) 

20.00   ČUPAKABRA: Svetlobna poezija - svetlobni žonglerski šov (ŠRC Loka)

20.30 - 24.00  VZROCK - nastop glasbene skupine (ŠRC Loka) 

Vsi dogodki so brezplačni. 

***

VOŽNJA S SPLAVOM PO REKI KRKI  (izhodišče: pristan na Loki) – prijave do zapolnitve mest na TIC Novo mesto: tic@novomesto.si ali 041 202 080

Splavarjenje po reki Krki je zagotovo eno izmed doživetij, ki ga ne gre zamuditi. Po rečnih okljukih vas bo zapeljal splav Nika. Slikoviti pogledi na znameniti novomeški Breg, stolno cerkev in mogočni frančiškanski samostan, ki se pne nad reko Krko, vas ne bodo pustili ravnodušne. Čeprav reka Krka v preteklosti ni bila plovna reka, pa je danes to zagotovo dodatna popestritev v mestu, ki živi z njo. Poglejte na staro mestno jedro skozi oči zelene dolenjske lepotice!

***

OD BRVI DO BRVI - tematsko voden sprehod ob reki Krki od brvi Loka preko brvi Kandija in nazaj (izhodišče: Gostišče Loka)

Sprehodite se ob reki Krki od brvi Loka pri Gostišču Loka preko nove brvi Loka – Kandija in nazaj. Na vodenem sprehodu boste spoznali vlogo reke Krke v preteklosti in danes ter nesporno povezanost z mestom. V zelenem ambientu obrežja reke in prijetnem hladu je nezahteven sprehod primeren tudi za starejše in družine. 

Na prvi pogled mirna reka Krka preseneča s svojo živahnostjo in ustvarjalnostjo, prav tako kot Novo mesto, ki je čudovito umeščeno na oba njena bregova. Reka Krka je ena izmed pomembnih vedut mesta, saj je bilo v vsej svoji zgodovini tesno povezano z reko Krko. Krka je mesto varovala, gnala je vodna kolesa mlinov in žag, ljudje so uporabljali njeno vodo za zagotavljanje osnovnih življenjskih potreb, v njej so prali perilo in napajali živino, lovili ribe in rake, s Krko so živeli in bili od nje življenjsko odvisni. Danes reka Krka predstavlja predvsem prostor za vodne športe, kot so supanje, čolnarjenje, ribištvo, splavarjenje ter sprostitev. 

Reko Krko boste prečkali preko nove brvi Loka–Kandija, ki je dolga 121,5 metra in široka 4,3 metra. Umeščena je pri novomeški bolnišnici in se navezuje na Župančičevo sprehajališče na drugi strani Krke. Tako kot nova brv v Irči vasi, je tudi ta delo svetovno priznanega projektanta mostov Marjana Pipenbaherja. Brv ima na sredini razširjeno razgledno ploščad za počitek in uživanje v razgledu proti slikovitemu Bregu in Kapitlju. Na njeni ograji pa lahko spoznate ribe, ki živijo v reki Krki. Preko Krke se v Novem mestu pne kar osem mostov.

 

 

 

Nazaj na seznam