NOVO MESTO

Novo mesto

Med dolenjskimi griči, slabo uro vožnje po avtocesti iz Ljubljane in Zagreba, dve uri od morja in Alp, v objemu reke Krke leži Novo mesto.
Dolenjska prestolnica na okljuku reke Krke je z več kot 22.000 prebivalci sedmo največje mesto v Sloveniji. Mestne pravice je Novemu mestu podelil Rudolf IV. Habsburški 7.aprila 1365, ko je mesto poimenoval po sebi – Rudolfswert.

Preberi več

DOLENJSKO MARTINOVANJE, 11. 11. 2022

Po dveh letih koronskega zatišja se kulinarično prireditveni festival Dolenjsko martinovanje vrača v idilični objem Gradu Grm. Letos prav na Martinovo, 11. 11. 2022, vas pristno dolenjsko gostoljubje in kvalitetna dolenjska vina vabijo, da se pridružite osrednjem martinovanju na Dolenjskem.
Kontakt organizatorja: dolenjsko.martinovanje@gmail.com
031 443 596

Preberi več

8. PRAZNIK SITUL - Festival železnodobnega življenja in kulinarike 03.06.2023 16:00

Novo mesto je bilo v starejši železni dobi (8.–4. st. p. n. št.) eno najpomembnejših srednejevropskih središč. Na dveh gomilnih grobiščih je bilo najdenih kar 9 bronastih, figuralno okrašenih kovinskih posod – situl, ki sodijo v vrh evropske prazgodovinske likovne umetnosti. Zato je Novo mesto MESTO SITUL.

Praznik situl je posvečen tem izjemnim spomenikom, ki pričajo o življenju halštatskih prebivalcev Novega mesta, ki so bili enakovredni izjemnim civilizacijam celinske in sredozemne Evrope. Praznik situl tako predstavlja dogodek, prežet z dolenjsko kulturno in naravno dediščino, ki jo dopolnjuje nov, urbani pogled.

Festival železnodobnega življenja in kulinarike bo potekal  v Novem mestu na Glavnem trgu med 16.00 in 24.00 uro. Na ogled bodo različne starodavne obrti, kulinarične delavnice za odrasle in otroke, animacije različnih borilnih veščin ter izbrana ponudba hrane in pijače. Prikazana bodo takratna oblačila in oprema, mistična glasba, ples in utrip železnodobnega življenja. Praznovanje bo obogatilo strokovno vodstvo po bogati arheološki dediščini, ki jo hrani Dolenjski muzej Novo mesto, in večerni koncert glasbe s pridihom železnodobnega časa. Letošnji gostje 8. Praznika situl so kolegi s Poljske in Italije.

***
Povezava na promo video: https://www.dolenjskimuzej.si/praznik-situl/

Preberi več