Gostilna Mrak
Kontakt
Ime
Gostilna Mrak
Naslov
Sela pri Ratežu 18
Pošta
8321 Brusnice

Gostilna Mrak

Od leta 1993 je naša glavna ponudba vsak dan sveže pečen odojek in jagenjček. Zraven se prilega tudi vsak dan sveže pečen kruh.
Znani smo tudi po jurčkih na najrazličnejše načine, domači goveji juhi, gobovi juhi ter prežganki.
Izpostaviti moramo koline, ki so v družbi matevža, repe in kislega zelja na ponudbi v zimskem času.
Veliko ljudi pa nas pozna po odličnih praženih jetrcih, domačih sirovih štrukljih, zrezkih, pripravljenih na različne načine ter lignjih in postrvih.

 

Odpiralni časi

Vse dni od 8:00 – 23:00
torek zaprto
nedelje 8:00 – 20:00
Prva nedelja v mesecu ter ponedeljek po prvi nedelji zaprto

  

Gostilna Mrak, gostilna z več kot 160 letno tradicijo

Na Selah pri Ratežu je Taborsky, Čeh, ki je okoli sredine 19. stoletja prišel v naše kraje in si prisluženim denarjem s prevažanjem pošte in potnikov kupil precej zemlje in verjetno prav on na dnu doline med dvema klancema ob cesti, ki od nekdaj vodi iz Novega mesta v Šentjernej, postavil hišo in v njej odprl gostilno.

Zgodovina tega rodu je znana od časa njegovega sina Franca, rojenega 1875, ki je po očetu prevzel domačijo. Franc je bil podjeten in pridobiten gospodar. Z gostilno in drugo dejavnostjo si je prihranil lep kupček denarja. Ko pa so naše kraje okupirali Italijani, je pri obvezni menjavi za ves svoj denar dobil le nekaj ničvrednih italijanskih lir in bil tako rekoč ob ves svoj denar Tako je bila gostilna med vojno zaprta. Kmalu po vojni, leta 1947, je Franc umrl. Malo pred smrtjo je priznal Fani, nezakonsko hčer svoje dekle Pepce Vamplove, s katero sta dolgo živela kot mož in žena, ji dal svoj priimek in ji prepustil vse premoženje. Leta 1952, ko je postala Fani z 21. letom polnoletna, se je poročila z Jožetom Mrakom iz bližnjih Brusnic. Leta 1958 sta spet odprla gostilno, a so jima jo zaradi konkurence po devetih mesecih zaprli. Tako sta spet samo kmetovala, ko pa so se stvari le ta 1962 pomirile, sta jo ponovno odprla. Od takrat je Mrakova gostilna ves čas odprta.

Jasno je bilo, da bo Mrakovo gostilno prevzel sin Jože, kar se je zgodilo še prehitro. Pri 21. letih mu je nenadoma umrl oče, ostal je sam z mamo, staro mamo Pepco in dvema mlajšima bratoma. Čez noč je moral prevzeti domačo gostilno. Kmalu za tem se je oženil z 19-letno Kapševo Ivanko iz Občic, ki je po poklicu kuharica. Mladi in podjetni par, najboljša gostinska kombinacija, je krepko poprijel za delo. Tako sta naredila iz nekdaj podeželske Mrakove gostilne v daleč na okoli znan in priljubljen gostinski lokal. Pravijo, da na mladih svet stoji, zato je Jože brez zadržka delo predal sinu. Tako Joško že od julija 2014 vodi gostilno in jo s svojimi idejami spreminja v pravi idilični kraj.

Galerija

Nazaj na seznam