KULTURA & UMETNOST

Pokukajte v kreativno in duhovno dediščino dolenjske kulturne prestolnice.

Novo mesto je pristanišče vseh iskalcev umetnosti, kulture, zgodovine. Kjer kreativni sokovi vrejo na površje kot termalni vrelci, bodo našli zavetje vsi raziskovalci muzejev, umetniški hedonisti, poslušalci zgodb in nepoboljšljivi romantiki.

Dolenjski muzej Novo mesto

Tik pod novomeško stolno cerkvijo, na pol poti do Brega in sredi starega mestnega jedra, ima svoj prostor Dolenjski muzej. Novomeščani zelo radi tudi zgolj posedijo v lepem in mirnem ambientu muzejskega kompleksa, od koder pogled seže tja do Gorjancev.

Preberi več

Jakčev dom

Pod okriljem Dolenjskega muzeja deluje tudi Jakčev dom, ki je spomenik enemu najbolj znanih slovenskih slikarjev in grafikov, Božidarju Jakcu (1899 – 1989).

Preberi več

Muzejska zbirka IMV

Muzejska zbirka IMV v novomeškem gozdičku Drgančevje gostuje Muzej IMV.
IMV je bila novomeška avtomobilska tovarna, ki je delovala od sredine petdesetih let, največja v Novem mestu in ena največjih tovarn v Sloveniji – njen naslednik je podjetje Revoz. V IMV so izdelovali avtomobile, prikolice, avtodome in posebna vozila.

Preberi več

Kulturni center Janeza Trdine

Poslanstvo Kulturnega centra Janeza Trdine je organizacija in izvedba kulturno-umetniških prireditev, kongresov, posvetovanj, seminarjev, okroglih miz in predavanj, predvajanje filmov in prirejanje razstav.

Preberi več

Anton Podbevšek teater

Novomeški Anton Podbevšek Teater (APT), ki deluje od leta 2006, je prvo profesionalno gledališče v zgodovini Novega mesta, ki privablja in navdušuje obiskovalce iz cele Slovenije in tudi širšega prostora.

Preberi več

Knjižnica Mirana Jarca

Novomeška Knjižnica Mirana Jarca je osrednja dolenjska knjižnica, ki deluje od leta 1946. Nahaja se v središču mesta na zgodovinsko pomembni legi, »Na vratih«, ki so predstavljala vstop v srednjeveško mesto po kopenski strani.

Preberi več

.