RIBOLOV & MUHARJENJE

Ribiška družina Novo mesto, ki je najštevilčnejša ribiška družina v Sloveniji, upravlja s čudovitimi ribolovnimi revirji v srcu Dolenjske, ene izmed najprijaznejših dežel na jugovzhodu naše majhne podalpske države. Sredi mehkih gričev in zaobljenih dolin sta reki Krka in Radeščica ter ribnik Blato. Revirji slovijo daleč naokoli kot kraji, kjer bodo ribiči ujeli velike in zdrave ribe. V reki Krki domujejo čudovite potočne postrvi, platnice, sulci, lipani, linji in nepregledno število drugih, za ribolov zelo zanimivih vrst rib, ki bodo ribiče razveseljevale skozi celo leto. Ribolov na Dolenjskem je zaradi izjemnih naravnih danosti, ohranjene narave, bistrih vodotokov in bogatega števila domorodnih vrst rib, ki rade prijemajo, za ribiče naravnost pravljičen.

 

Ponudnik za organiziran ribolov in muharjenje:

Green Adventure, Novo mesto; telefon: +386 69 907 937, info@green-adventure.eu, www.green-adventure.eu.

Fly Fishing Paradise, Aktivnost muharjenja je namenjena ribičem, ki prisegajo na športni ribolov v rajski neokrnjeni naravi in popoln odklop od običajnega vsakdana.

FISH & FLY TRIO je na edinstven način namenjen vse širši množici ljubiteljev muharjenja, predvsem pa gostom, ki prisegajo na aktivno preživljanje prostega časa v neokrnjeni naravi, z izkušenimi vodniki in vrhunsko kulinariko.

KRKA

Krka, kraška lepotica, katere sloves sega daleč preko meja Slovenije, izvira v istoimenski vasi Krka, teče skozi Novo mesto in se pri Čatežu izliva v Savo. Ribiška družina Novo mesto upravlja z njenim odsekom, ki je dolg 59 km, in poteka od Zagradca do Mršeče vasi. V zgornjem, hitrejšem toku, je tipična muharska voda, v njej živijo potočne postrvi, šarenke in lipani. Čez dan se pri njihovem ribolovu bolje obnesejo posnetki ličink, proti večeru in med večernim skokom pa ribolov s suhimi muhami.

V osrednjem in spodnjem delu je Krka globlja in počasnejša, poseljujejo jo tudi različni krapovci. Le malo je rek v Sloveniji, ki ponujajo takšno pestrost in ribiško veselje. Omeniti moramo domorodne platnice, klene in podusti, velike krape, borbene ščuke in some. Ribiči jih bodo z ustreznim priborom lovili skozi celotno ribolovno sezono. Za prve tri so priljubljene vabe kruh, kompostnik in vodni mah, ščuke bodo ribiči ujeli na različne umetne vabe, some pa tudi s talnim ribolovom. Tam, kjer je voda dovolj globoka, je priporočena uporaba čolna, ki še dodatno oplemeniti doživljanje ribolova na kraški Krki.

Posebno doživetje in poslastica je ribolov sulcev. Le- ta zaradi naravnih danosti in obilice rib, s katerimi se prehranjuje, v reki Krki dosega rekordne velikosti, tako, da je zelo iskana trofeja. Ribolov sulca je dovoljen od jezu v Žužemberku do Mršeče vasi pri Krakovskem gozdu, populacija pa je najštevilčnejša med Dvorom in Sotesko, pa tudi v samem Novem mestu in okolici so ulovljeni trofejni sulci. Poznavalci pravijo, da je sulce najboljše loviti jeseni, ko so temperature še nekoliko višje, in po izdatnem deževju, ki poveča pretok in skali reko. Mnogi so si edini, da je ribolov sulcev najlepši v pravi snežni zimski idili, ko s soncem obsijana Krka ribičem kaže značilno zelenkasto barvo.

.