X

PRIREDITVE

S cvičkom med vinogradi 25. tradicionalni pohod

S cvičkom med vinogradi 25.tradicionalni pohod
Sobota, 26. januar 2019
Zbor pohodnikov: ob 8.30, pri gasilskem domu na Otočcu

Leto je naokoli in spet se približuje naša tradicionalna prireditev, ki bo 26.1.2019. Tudi letos je zbor ob 8.30 uri pri gasilskem domu na Otočcu, start pa ob 9.uri, ko se podamo na pot po vinskih goricah Grčevja in Trške gore.

Preberi več

20. NOVOMEŠKI TEK

6. april, Glavni trg
Tekaški praznik z bogatim spremljevalnim programom že 20 let poteka na novomeškem Glavnem trgu. Novomeški tek predstavlja dan teka za vse generacije v Novem mestu: netekmovalni tek predšolskih otrok, štafetni teki osnovnih šol, teki mladih, rekreativno-tekmovalni tek (cca. 8km, 16 kategorij), delavske športne igre (8 kategorij; cca. 1000-cca. 1500m).
Projekt je namenjen popularizaciji teka in telesne aktivnosti, predstavitev rekreativcev in športnikov v domačem okolju… Cilji projekta so tudi prispevati k oživitvi mestnega jedra, privabiti v Novo mesto aktivne udeležence in spremljevalce iz drugih okolij, izvesti prireditev "po meri" udeležencev, vključiti v organizacijo čim več lokalnih resursov. Več na: http://www.nm-tek.si/.

Preberi več

VELIKA NAGRADA ADRIE MOBIL

7. april, start pred sedežem družbe Adria Mobil, cilj na Glavnem trgu
Enodnevni mednarodni kolesarski praznik v aprilu v osrčju Dolenjske je dogodek, na katerega se čaka, na katerega se pripravlja in katerega ne kaže zamuditi, na katerega se čaka, na katerega se pripravlja in katerega ne kaže zamuditi, ne glede na to, ali gre za vrhunske kolesarje, njihove navijače ali zgolj ljubitelje kolesarstva, kot sinonima za zeleno mobilnost, zdrav življenjski slog in zanimivo ter vsestransko koristno izrabo prostega časa v sobivanju z naravo.

Preberi več

POHOD PO SLAKOVI POTI

4. maj, Trška gora, Novo mesto
Pohodniška pot Po Slakovi poti je urejena v spomin dolenjskega virtuoza na frajtonarici in legendo narodno zabavne glasbe Lojzeta Slaka. Trška gora je ena najbolj znamenitih slovenskih vinskih goric, kjer je na njenem južnem pobočju največ zidanic na svetu in kjer pridelujejo odličen cviček.

Preberi več

Noč nakupov

Dogajanje v aprilu, juniju, septembru in decembru v mestnem jedru, Novo mesto
Staro novomeško mestno jedro se prebudi in oživi kot največja svetovna metropola. Trgovci, gostinci, frizerji, cvetličarji, urarji in ostali ponudniki na stežaj odprejo svoja vrata, pripravijo popuste, bogat program in vse do 24. ure razvajajo obiskovalce.

Preberi več

Krka ŽIVI!

poletne aktivnosti na in ob reki Krki

Otvoritev, sobota, 25. 5. 2019

Zaključek - Skoki v Krko & Noč na Krki, sobota, 24. 8. 2019
Projekt Krka živi je zaživel že v letu 2015, ko so se predstavile aktivnosti športnih društev katerih delovanje povezuje reka Krka.

Preberi več

Odprta Kuhna

Kulinarična tržnica na obnovljenem novomeškem Glavnem trgu
Sobota, 25. maj 2019, od 10. do 21. ure, Glavni trg

Odprta kuhna je edinstvena kulinarična tržnica in eden izmed najbolj priljubljenih kulinaričnih projektov v Sloveniji.

Preberi več

SEM GLASBA SEM MESTO

festival klasične glasbe
27.maj – 1. junij, mestno jedro, Novo mesto
Prvi novomeški poletni festival klasične glasbe je zasnovan tako, da premierno uvaja depriviligirane glasbene vsebine v mestno kulturno produkcijo in obenem vključuje glasbenike, ki prihajajo iz Novega mesta.

Preberi več

4. POP UP WINE FESTIVAL NOVO MESTO

31. maj, Grad Grm
Vinski festival katerega bo obiskalo okoli 30 različnih vinarjev iz cele Slovenije in tudi nekaj iz sosednje Hrvaške. Obeta se nam vrnitev vinarja iz Portugalske in z njim še verjetno kateri drugi. V podporo našemu festivalu bo tudi nekaj lokalnih gostincev, ki bodo poskrbeli za kulinarični del.

Preberi več

TEDEN KULTUR

festival medkulturnosti
junij, mestno jedro, Novo mesto
Ni vam treba odpotovati, da bi doživeli vzdušje in utrip različnih dežel. Festival Teden kultur vam v tretjem tednu junija vsak dan brezplačno streže s kulturnimi in kulinaričnimi dogodki, ki vas popeljejo po vsem svetu. Pripravljajo jih v Sloveniji živeči predstavniki različnih kultur, ki na različne načine ohranjajo izročilo svojih domovin – od Afrike, Balkana do Kitajske in še dlje.

Preberi več

KOLESARSKI MARATON PO DOLINI REKEK KRKE

23. junij, Novo mesto
Kolesarski klub Adria Mobil po tradiciji vsako leto poskrbi tudi za rekreativne kolesarje. V začetku maja organizira kolesarski maraton Po dolini reke Krke. Tudi letos ne bo izjeme in bo tradicionalni maraton potekal na ustaljeni trasi. Maraton je zaprtega tipa in organizator pričakuje okoli tisoč udeležencev.

Preberi več

26. MEDNARODNA KOLESARSKA DIRKA PO SLOVENIJI – cilj dirke

23. junij (19. – 23. junij), cilj na Glavnem trgu v Novem mestu
Kolesarska dirka Po Sloveniji je največja kolesarska prireditev pri nas, ki jo iz leta v leto spremlja več ljudi, tako ob progi kot tudi preko medijev. Prva »slovenska pentlja« je bila organizirana v maju leta 1993, le leto dni po tem, ko je Kolesarska zveza Slovenije postala polnopravna članica mednarodne kolesarske zveze UCI, kolesarska dirka Po Sloveniji pa dobila svoje mesto na mednarodni kolesarski sceni.

Preberi več

PRAZNIK SITUL - FESTIVAL STAREJŠEŽELEZNODOBNEGA ŽIVLJENJA IN KULINARIKE

29. junij, Glavni trg, Dolenjski muzej, Novo mesto
Praznik situl je posvečen izjemnim bronastim spomenikom, ki nedvomno pričajo o življenju halštatskih prebivalcev Novega mesta, ki so bili enakovredni izjemnim civilizacijam celinske in sredozemne Evrope.

Preberi več

NOVOMEŠKI POLETNI VEČERI

julij, avgust, Glavni trg, Novo mesto
Topli poletni večeri pod krošnjami dreves Glavnega trga; znani glasbeniki, pisatelji, filozofi in športniki na odru pred knjigarno Goga. Festival gosti mojstrice in mojstre besede, ljudi, ki so vrhunski na svojih področjih, ki so artikulirani eruditi in ozaveščeni posamezniki.

Preberi več

JAZZINTY

mednarodna glasbena delavnica in festival
avgust, mestno jedro, Novo mesto
Glasbena delavnica in festival Jazzinty že 20 let poteka v Novem mestu. Predstavlja največji mednarodni festival v JV Sloveniji in osrednje neformalno izobraževalno središče na področju jazz glasbe v srednji Evropi. Delavnice se vsako leto udeleži do 80 udeležencev, ki prihajajo iz praktično vseh evropskih držav, iz ZDA in celo Indonezije, Koreje ter Afrike.

Preberi več

NOČ NA KRKI

avgust, športni park Loka, Novo mesto
Zadnji vikend v avgustu tradicionalno pripada prireditvi Noč na Krki, katere korenine segajo že več desetletij oziroma stoletij daleč. Nekoč je Krka mestu prinašala življenje, obrežja so nudila prekrasne sprehode, poleti je oživelo kopališče na Loki in tudi ribičev dolenjska lepotica nikoli ni razočarala.

Preberi več

SKOKI V KRKO

avgust, Kandijski most, Novo mesto
Že tradicionalno bo tekmovanje v Skokih v vodo iz višin s Kandijskega mostu potekalo prvo soboto v septembru. Tekma bo ponovno štela za zaključek Slovenskega pokala in bo potekala v znamenju mednarodne konkurence.

Preberi več

Dolenjsko Martinovanje

Grad Grm, Novo mesto, petek, 8. november 2019, od 19 ure dalje.
Idilični ambient Gradu Grm je prizorišče, kjer se na petek pred Martinovim srečajo vinogradniška društva, lokalni vinarji in ponudniki domačih kulinaričnih specialitet ter pester spremljevalni program.

The Grm Castle will be a venue, where all local winemakers and home specialty specialists will meet and a varied accompanying program.

Preberi več

NOVOMEŠKI ½ MARATON - zeleni maraton ob reki Krki

5. in 6. oktober, Novo mesto
Dvodnevna športno- rekrativna prireditev za vse generacije in telesne pripravljenosti. Otroški teki, pohod, Canicross -tek s psi,rekreativni tek, polmaraton. Več na: http://www.novomesto21.si/sl

Preberi več