X

PRIREDITVE

S cvičkom med vinogradi 26. tradicionalni pohod

Sobota, 25. januar 2020
Zbor pohodnikov: ob 8.30, pri gasilskem domu na Otočcu

Leto je naokoli in spet se približuje naša tradicionalna prireditev, ki bo 26.1.2019. Tudi letos je zbor ob 8.30 uri pri gasilskem domu na Otočcu, start pa ob 9.uri, ko se podamo na pot po vinskih goricah Grčevja in Trške gore.

Preberi več

21. NOVOMEŠKI TEK

4. april 2020, Glavni trg
Tekaški praznik z bogatim spremljevalnim programom že 20 let poteka na novomeškem Glavnem trgu. Novomeški tek predstavlja dan teka za vse generacije v Novem mestu: netekmovalni tek predšolskih otrok, štafetni teki osnovnih šol, teki mladih, rekreativno-tekmovalni tek (cca. 8km, 16 kategorij), delavske športne igre (8 kategorij; cca. 1000-cca. 1500m).
Projekt je namenjen popularizaciji teka in telesne aktivnosti, predstavitev rekreativcev in športnikov v domačem okolju… Cilji projekta so tudi prispevati k oživitvi mestnega jedra, privabiti v Novo mesto aktivne udeležence in spremljevalce iz drugih okolij, izvesti prireditev "po meri" udeležencev, vključiti v organizacijo čim več lokalnih resursov. Več na: http://www.nm-tek.si/.

Preberi več

VELIKA NAGRADA ADRIE MOBIL

29. marec 2020
Start dirke je pred sedežem družbe Adria Mobil, cilj pa na Glavnem trgu
Enodnevni mednarodni kolesarski praznik v aprilu v osrčju Dolenjske je dogodek, na katerega se čaka, na katerega se pripravlja in katerega ne kaže zamuditi, na katerega se čaka, na katerega se pripravlja in katerega ne kaže zamuditi, ne glede na to, ali gre za vrhunske kolesarje, njihove navijače ali zgolj ljubitelje kolesarstva, kot sinonima za zeleno mobilnost, zdrav življenjski slog in zanimivo ter vsestransko koristno izrabo prostega časa v sobivanju z naravo.

Preberi več

POHOD PO SLAKOVI POTI

9. maj 2020, Trška gora, Novo mesto
Pohodniška pot Po Slakovi poti je urejena v spomin dolenjskega virtuoza na frajtonarici in legendo narodno zabavne glasbe Lojzeta Slaka. Trška gora je ena najbolj znamenitih slovenskih vinskih goric, kjer je na njenem južnem pobočju največ zidanic na svetu in kjer pridelujejo odličen cviček.

Preberi več

Krka ŽIVI!

13. junij 2020
poletne aktivnosti na in ob reki Krki

Maj

Projekt Krka živi je zaživel že v letu 2015, ko so se predstavile aktivnosti športnih društev katerih delovanje povezuje reka Krka.

Preberi več

Odprta Kuhna

Sobota, 18. april, 23. maj, 20. junij in 19. september 2020, od 10. do 21. ure, Glavni trg
Kulinarična tržnica na obnovljenem novomeškem Glavnem trgu


Odprta kuhna je edinstvena kulinarična tržnica in eden izmed najbolj priljubljenih kulinaričnih projektov v Sloveniji.

Preberi več

SEM GLASBA SEM MESTO

festival klasične glasbe
25. - 29. maj, 2020
mestno jedro, Novo mesto
Prvi novomeški poletni festival klasične glasbe je zasnovan tako, da premierno uvaja depriviligirane glasbene vsebine v mestno kulturno produkcijo in obenem vključuje glasbenike, ki prihajajo iz Novega mesta.

Preberi več

4. POP UP WINE FESTIVAL NOVO MESTO

29. maj 2020, Grad Grm
Vinski festival katerega bo obiskalo okoli 30 različnih vinarjev iz cele Slovenije in tudi nekaj iz sosednje Hrvaške. Obeta se nam vrnitev vinarja iz Portugalske in z njim še verjetno kateri drugi. V podporo našemu festivalu bo tudi nekaj lokalnih gostincev, ki bodo poskrbeli za kulinarični del.

Preberi več

TEDEN KULTUR

festival medkulturnosti
junij, mestno jedro, Novo mesto
Ni vam treba odpotovati, da bi doživeli vzdušje in utrip različnih dežel. Festival Teden kultur vam v tretjem tednu junija vsak dan brezplačno streže s kulturnimi in kulinaričnimi dogodki, ki vas popeljejo po vsem svetu. Pripravljajo jih v Sloveniji živeči predstavniki različnih kultur, ki na različne načine ohranjajo izročilo svojih domovin – od Afrike, Balkana do Kitajske in še dlje.

Preberi več

KOLESARSKI MARATON PO DOLINI REKEK KRKE

3. maj 2020, Novo mesto
Kolesarski klub Adria Mobil po tradiciji vsako leto poskrbi tudi za rekreativne kolesarje. V začetku maja organizira kolesarski maraton Po dolini reke Krke. Tudi letos ne bo izjeme in bo tradicionalni maraton potekal na ustaljeni trasi. Maraton je zaprtega tipa in organizator pričakuje okoli tisoč udeležencev.

Preberi več

27. MEDNARODNA KOLESARSKA DIRKA PO SLOVENIJI – cilj dirke

14. junij 2020 (10. – 14. junij), cilj na Glavnem trgu v Novem mestu
Kolesarska dirka Po Sloveniji je največja kolesarska prireditev pri nas, ki jo iz leta v leto spremlja več ljudi, tako ob progi kot tudi preko medijev. Prva »slovenska pentlja« je bila organizirana v maju leta 1993, le leto dni po tem, ko je Kolesarska zveza Slovenije postala polnopravna članica mednarodne kolesarske zveze UCI, kolesarska dirka Po Sloveniji pa dobila svoje mesto na mednarodni kolesarski sceni.

Preberi več

PRAZNIK SITUL - FESTIVAL STAREJŠEŽELEZNODOBNEGA ŽIVLJENJA IN KULINARIKE

27. junij 2020, Glavni trg, Dolenjski muzej, Novo mesto
Praznik situl je posvečen izjemnim bronastim spomenikom, ki nedvomno pričajo o življenju halštatskih prebivalcev Novega mesta, ki so bili enakovredni izjemnim civilizacijam celinske in sredozemne Evrope.

Preberi več

NOVOMEŠKI POLETNI VEČERI

9. 7.,16. 7., 23. 7., 30. 7., 6. 8., 13. 8., 20. 8., Glavni trg, Novo mesto
Topli poletni večeri pod krošnjami dreves Glavnega trga; znani glasbeniki, pisatelji, filozofi in športniki na odru pred knjigarno Goga. Festival gosti mojstrice in mojstre besede, ljudi, ki so vrhunski na svojih področjih, ki so artikulirani eruditi in ozaveščeni posamezniki.

Preberi več

JAZZINTY

17. - 22. avgust 2020
mednarodna glasbena delavnica in festival
avgust, mestno jedro, Novo mesto
Glasbena delavnica in festival Jazzinty že 20 let poteka v Novem mestu. Predstavlja največji mednarodni festival v JV Sloveniji in osrednje neformalno izobraževalno središče na področju jazz glasbe v srednji Evropi. Delavnice se vsako leto udeleži do 80 udeležencev, ki prihajajo iz praktično vseh evropskih držav, iz ZDA in celo Indonezije, Koreje ter Afrike.

Preberi več

NOČ NA KRKI

13. junij 2020
Športni park Loka, Novo mesto
Zadnji vikend v avgustu tradicionalno pripada prireditvi Noč na Krki, katere korenine segajo že več desetletij oziroma stoletij daleč. Nekoč je Krka mestu prinašala življenje, obrežja so nudila prekrasne sprehode, poleti je oživelo kopališče na Loki in tudi ribičev dolenjska lepotica nikoli ni razočarala.

Preberi več

SKOKI V KRKO

4. julij 2020
Kandijski most, Novo mesto
Že tradicionalno bo tekmovanje v Skokih v vodo iz višin s Kandijskega mostu potekalo prvo soboto v septembru. Tekma bo ponovno štela za zaključek Slovenskega pokala in bo potekala v znamenju mednarodne konkurence.

Preberi več

Dolenjska St Martin's Day / Dolenjsko Martinovanje

6. November 2020
November, Castle Grm, Novo mesto

The Grm Castle will be a venue, where all local winemakers and home specialty specialists will meet and a varied accompanying program.

Preberi več