Aktualne informacije o ukrepih za blažitev vpliva in širitve koronavirusa na slovenski turizem

Obalnokraška regija ponovno v rdeči fazi. Omejitve pri vstopu v Slovenijo ostajajo, nekoliko spremenjen rdeči seznam držav. STO v času, ko dogodki v živo niso možni, nadaljuje s poslovnimi srečanji na najpomembnejših emitivnih trgih slovenskega turizma na digitalnih platformah.

1. Informacije o aktualnih objavah in ukrepih MGRT in Vlade RS za blažitev negativnega vpliva koronavirusa

Vlada je spremenila nekatere odloke, povezane z obvladovanjem epidemije COVID-19.

V skladu z načrtom sproščanja Slovenija še naprej ostaja v oranžni fazi, medtem ko je Obalno-kraška regija zaradi poslabšanja epidemioloških razmer ponovno prešla v rdečo fazo, saj poprečno število okužb v zadnjih sedmih dnevih v tej regiji znaša 73. Od sobote velja omejitev gibanja v Obalno-kraški regiji, razen za izjeme. 

Vlada je sprejela Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, s katerim se podaljšuje obdobje veljavnosti obstoječega odloka, kar pomeni, da se izjeme v statističnih regijah z bolj ugodno epidemiološko sliko ohranijo. Zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v Obalno-kraški statistični regiji pa se oži izjeme na način, kot je določeno za rdečo fazo sproščanja ukrepov.

Z Odlokom o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji se ohranjajo enake izjeme kot so določene v veljavnem odloku, pri čemer se glede cepljenja zoper COVID-19 določa, da osebam in potrošnikom ni treba opraviti testiranja, če imajo dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni. Prav tako se obveznost testiranja izvajalcev in potrošnikov podaljšuje iz 72 ur na sedem dni.

Z Odlokom o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije se zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 se začasno omeji in določi način izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije. Javni linijski prevoz potnikov v medkrajevnem in mestnem avtobusnem prevozu potnikov, javni železniški prevoz potnikov v notranjem prometu, stalni izvenlinijski prevozi potnikov, občasni prevoz potnikov in avtotaksi prevozi se lahko izvajajo le skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o spremembah Odloka o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov ter ga bo objavila v Uradnem listu Republike Slovenije. Spremembe odloka se nanašajo na pogoje, pod katerimi se športniki, člani njihovih ekip in drugo organizacijsko osebje, ki sodeluje pri izvedbi tekmovanj, lahko udeležijo tekmovanj. Negativni rezultat testa na virus SARS-CoV-2 z metodo verižne reakcije s polimerazo ali hitri antigenski test, ki ga predložijo, ne sme biti starejši od 48 ur. Sprememba odloka začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, odlok pa velja do 5. marca 2021.

Ukrepi, ki jih določa Odlok o spremembah Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, pri vstopu v Slovenijo ostajajo, spremembe so le pri seznamih držav.

Več informacij je na voljo na spletni strani Vlade RS.

 Zemljevid Evrope z barvnimi oznakami držav glede na tveganje za okužbo z novim koronavirusom, velja od 19. februarja 2021

 

2. Aktualne aktivnosti STO

Prvi letošnji webinar, namenjen avstrijskim turističnim agentom in organizatorjem potovanj, je potekal v torek, 23. februarja, s predstavitvijo Slovenije kot privlačne turistične destinacije in produktov aktivnih počitnic ter produkta mesta in kultura.

V sredo, 24. februarja, je bila na italijanskem trgu v organizaciji STO izvedena virtualna turistična delavnica Feel Sloveni@ Business Date, katere se je udeležbo preko 88 poslovnih partnerjev. Tekom dogodka je bilo izvedenih kar 375 video sestankov.

STO nadaljuje s sodelovanjem pri velikih in globalno odmevnih športnih dogodkih z izpostavitvijo znamke I feel Slovenia in predstavitve Slovenije kot destinacije za odlična aktivna doživetja. 

 

3. Aktualne objave in napovedi ključnih mednarodnih institucij

Svetovna turistična organizacija (UNWTO) navaja, da je zaradi pandemije 90 % svetovnih kulturnih znamenitosti in muzejev uvedlo popolno ali delno zaprtje. V mnogih primerih so bila mesta, ki so za človeštvo posebnega pomena, prvič po desetletjih zaprta za javnost. Pandemija je hkrati poudarila pomen tako turizma kot kulture. Nenaden padec prihodov turistov je zaznati po vsem svetu, medtem ko so se milijoni ljudi za navdih in udobje obrnili k virtualnim kulturnim izkušnjam.

V znak medsebojnega sodelovanja sta zato UNWTO in UNESCO sodelovala pri pripravi sklopa novih smernic, ki se osredotočajo na odgovorni ponovni zagon kulturnega turizma. UNWTO hkrati s pripravo novih smernic poziva sektor kulturnega turizma, naj oblikuje vključujoče strukture upravljanja, ki bodo združile umetnike, ustvarjalce, strokovnjake za turizem in kulturo, zasebni sektor in lokalne skupnosti k odprtem dialogu, izmenjavi podatkov in k iskanju rešitev v realnem času.

Vir: STO, 26.2.2021

 

Nazaj na seznam