ADVENT NOVO MESTO 2022

ŽIVAHNO IN PRAZNIČNO ZA VSE GENERACIJE

 

5. 12.–31.12. 2022, Glavni trg, Novo mesto 

 

→ SPOROČILO ZA JAVNOST

 

***

→ PROGRAM

𝐏𝐎𝐍𝐄𝐃𝐄𝐋𝐉𝐄𝐊, 𝟓. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐎𝐁 𝟏𝟔.𝟑𝟎
PRIHOD MIKLAVŽA IN PRIŽIG LUČK
V ponedeljek, 5. decembra 2022, ob 16.30, bo novomeški Glavni trg po dolgem času ponovno obiskal sv. Miklavž. Z županom Mestne občine Novo mesto bosta pozdravila meščane, prižgala praznične luči in razsvetlila mesto ob 17.00. Za čaroben prižig lučk bodo poskrbele še Novomeške mažorete in Čarodej Toni.

𝐏𝐎𝐍𝐄𝐃𝐄𝐋𝐉𝐄𝐊, 𝟓. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐, 𝟏𝟔.𝟎𝟎 – 𝟐𝟎.𝟎𝟎
pred Turistično informacijskim centrom, Glavni trg 11
MIKLAVŽEVANJE PO STAREM
prikaz šeg in navad iz preteklosti - Turistično kulturno društvo Trškogorsko srce (Jožica Verček, tel. 041 293 497)

𝐒𝐑𝐄𝐃𝐀, 𝟕. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐎𝐁 𝟏𝟔.𝟎𝟎
Turistično informacijski center, Glavni trg 11 / trajanje: 60'
PO MESTU V ČAROBNEM DECEMBRU: BREZPLAČNO TURISTIČNO VODENJE PO OKRAŠENEM NOVEM MESTU
ogled mestnih znamenitosti in obisk razgledne ploščadi zvonika stolne cerkve sv. Nikolaja

𝐒𝐑𝐄𝐃𝐀, 𝟕. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐎𝐁 𝟏𝟕.𝟎𝟎
LUTKOVNA PREDSTAVA: MUCA COPATARICA (SITITEATER)
Trajanje: 35'
Zgodba o Muci Copatarici, ki je v petdesetih letih od nastanka postala pravi slovenski mit literature za otroke, nas s svojo priljubljenostjo med otroci še vedno navdušuje in nas navdihuje z mislijo, da so nekatere najlepše in najbolj uspele stvaritve v osnovi pravzaprav sila preproste! Predstava gledališča Labirint v zelo asketski, a originalno domiselni lutkovni scenski rešitvi, združuje osnovni motiv zgodbe o Muci copatarici v likovni podobi mlade diplomirane slikarke in oblikovalke Urške Cigler.
Za otroke od 2. leta.

Č𝐄𝐓𝐑𝐓𝐄𝐊, 𝟖. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟐𝟎.𝟎𝟎
MILLION LIGHTS PARTY

𝐏𝐄𝐓𝐄𝐊, 𝟗. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟏𝟕.𝟎𝟎
Camilo Acosta Mendoza (COL) - CLAMYO / POHODNA KLOVNADA
Trajanje: 40'
Pohodna predstava hudomušnega klovnovskega klona, ki na ulicah išče človečnost in se poigra z vsakim, ki mu prekriža pot.

𝐏𝐄𝐓𝐄𝐊, 𝟗. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟐𝟎.𝟎𝟎
Mismo nismo (SLO) - MISIJA ŠOTOR / CIRKUŠKA PREDSTAVA NA KAMIONČKU
trajanje: 35'
Tovornjak, petje, glasba in cirkus bodo pomagali vaši domišljiji, da si boste lažje predstavljali kako bi zgledalo če bi imeli pri nas čisto ta pravi cirkuški šotor. Pridite si pogledati neverjetne cirkuške podvige, ki so se jih naučili_e naši_e cirkusanti_ke.

𝐒𝐎𝐁𝐎𝐓𝐀, 𝟏𝟎. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟏𝟓.𝟎𝟎
Turistično informacijski center, Glavni trg 11 / trajanje: 90'
PO BOŽIČKOVIH SLEDEH: DELAVNICA IN SPREHOD PO RUDOLFOVEM MESTU, OBISK RAZGLEDNE PLOŠČADI ZA OTROKE
V turistično informacijskem centru bomo z otroki ustvarjali v posebni božično opravi, s katero se bomo za nekaj trenutkov spremenili v Božičkove palčke. Saj veste, Božiček ima veliko dela, zato je tudi letos prosil, če mu lahko pomagamo. Če bomo naše delo dobro opravili, nas bo na razgledni ploščadi čakala NAGRADA! Prijazno vabljeni vsi mali pomagači! Obvezne prijave do 9. 12. na tic@novomesto.si , 041 202 080.

𝐒𝐎𝐁𝐎𝐓𝐀, 𝟏𝟎. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟏𝟕.𝟎𝟎
Teater PolPet (SLO) / RIBA / ULIČNA PREDSTAVA ZA OTROKE
trajanje: 18'
Dve mornarki sta sredi monotonega potovanja z barko, ko se pojavi riba. Riba, ki ostane in se ne pusti ujeti, čeprav ribolov postaja vedno bolj srdit in absurden. Kdo bo ulovil koga? Predstava, ki črpa navdih iz burleske in nemega filma, utegne na trenutke spominjati tudi na video igrice.

𝐒𝐎𝐁𝐎𝐓𝐀, 𝟏𝟎. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟐𝟎.𝟎𝟎
Cirkultura (CRO) / LAS CALAVERAS / OGNJAŽA
trajanje: 35'
Po mnogih letih blodenj in eksperimentiranja na meji blaznosti Čarobnjak končno uspe vdahniti življenje svojim trem Marionetam. Ključno orodje njegovega dela je ogenj, a ogenj ima svojo ceno. Ognjena nepredvidljiva in uporniška narava Čarobnjaka povede v nezamisljive pustolovščine. Performans pripoveduje zgodbo preko manipulacije in žongliranja z ognjenimi rekviziti, partnerske akrobatike in sodobnega plesa.
Izvajajo: Diana Fureš, Tatjana Vuletić, Matija Vuletić, Aleksandar Đikić

𝐍𝐄𝐃𝐄𝐋𝐉𝐀, 𝟏𝟏. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟏𝟕.𝟎𝟎
Globus Hystericus (SLO/USA) / POT V TADAM / ULIČNA PREDSTAVA
trajanje: 35'
V ulični pustolovščini »Pot v Tadam« trije igralci s tremi predmeti na enem mestu uprizarjajo divjo popotniško avanturo – pustolovščino, ki jih vodi preko gora, čez pečine, skozi tornado in po neukrotljivih slapovih. Z veščinami manipulacije predmetov gradijo letala in ladje ter s pomočjo pantomime ustvarjajo travnata obzorja, reke in celo bruhajoči vulkan, ki mu morajo junaki ubežati, če želijo svoje popotovanje tudi preživeti. »Pot v Tadam« je razburljiva ulična pustolovščina, nepričakovana ljubezenska zgodba in metafora za nekaj, kar iščemo vsi ... boljši nov dan. Pot v Tadam je prejel nagrado URBana LJUBLJana 2020 za odličnost v uličnem gledališču.

𝐏𝐎𝐍𝐄𝐃𝐄𝐋𝐉𝐄𝐊, 𝟏𝟐. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐, 𝟏𝟔.𝟎𝟎 – 𝟐𝟎.𝟎𝟎
pred Turistično informacijskim centrom, Glavni trg 11
PRAZNIK LUČI
prikaz šeg in navad iz preteklosti - Turistično kulturno društvo Trškogorsko srce (Jožica Verček, tel. 041 293 497)

𝐒𝐑𝐄𝐃𝐀, 𝟏𝟒. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟏𝟕.𝟎𝟎
OTROŠKA PREDSTAVA: ČAROBNI PRAZNIKI
Lepota, čarovnije, smeh in snežinke
Snežna kraljica se pripravlja na novoletno praznovanje. Kot nalašč pa ji gre vse narobe. Še sestrice snežinke nočejo skočiti na zemljo. Če ni snega, prazniki niso čarobni. Ko preizkusi že vse svoje trike in skoraj obupa, se spomni na starega prijatelja čarovnika Uršolina. Ko obišče njegov grad, pa začne kar sama stikati po čarovniških stvareh, kar pa Uršolinu ni všeč. Odloči se, da jo bo kaznoval, nato pa ji pomagal pričarati sneg.

𝐒𝐑𝐄𝐃𝐀, 𝟏𝟒. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟏𝟕.𝟎𝟎
Turistično informacijski center, Glavni trg 11 / trajanje: 120'
DECEMBRSKO SREČANJE TURISTIČNIH VODNIKOV IN PONUDNIKOV V MESTNI OBČINI NOVO MESTO S PREDAVANJEM »SLEDI DEDIŠČINE V TURISTIČNIH ZGODBAH«
TIC Novo mesto vabi na letno srečanje turističnih vodnikov, lokalnih ponudnikov in nosilcev turistične dejavnosti na spoznavni večer v prenovljene prostore na Glavnem trgu 11. Po uvodni predstavitvi predstavnikov turizma bodo kulturne poglede v turističnih zgodbah Novega mesta zaobjeli in predstavili strokovni sodelavci Dolenjskega muzeja. Prijazno povabljena tudi zainteresirana lokalna skupnost. Vstop je prost. Obvezne prijave do 10. 12. na tic@novomesto.si, 041 202 080.


𝐏𝐄𝐓𝐄𝐊, 𝟏𝟔. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟏𝟔.𝟎𝟎 𝐢𝐧 𝟏𝟖.𝟎𝟎
PREDSTAVE S ČARODEJEM TONIJEM IN DEDKOM MRAZEM TER OBDARITEV OTROK MESTNE OBČINE NOVO MESTO.

𝐏𝐄𝐓𝐄𝐊, 𝟏𝟔. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟏𝟗.𝟎𝟎
KONCERT GORJANSKE BAJKE (MARIJAN DOVIĆ SEKSTET)
(Knjižnica Mirana Jarca)
Sekstet izbranih slovenskih glasbenikov bo poslušalce po gorjanskih stezah popeljal s suito, navdahnjeno s Trdinovimi bajkami in z vizijo Gorjancev, ujeto skozi fotografski objektiv Boruta Peterlina v seriji »Gorjanske bajke«. Suita, komponirana v letih 2003–2004, je bila posneta leta 2004 v KC Janeza Trdine Novo mesto in je leta 2005 izšla na zgoščenki pri zbirki Goga Musica. Odtlej je doživela številne izvedbe, ponatis, pa tudi predelave posameznih stavkov za orkester, godalni kvartet in druge zasedbe. Po sedmih letih se »bajke« v izvirni različici zopet vračajo v Novo mesto.

𝐏𝐄𝐓𝐄𝐊, 𝟏𝟔. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟐𝟎.𝟎𝟎
Koncert Drill
Andrej Bučar znan kot Drill je tekstopisec, producent in lastnik glasbene založbe “Komora”. Svojo kariero je začel v duetu R.I.C. leta 2001, letos pa je izdal peti solo album z naslovom “Rojeni da blestimo”.

𝐒𝐎𝐁𝐎𝐓𝐀, 𝟏𝟕. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟏𝟒.𝟎𝟎, 𝟏𝟔.𝟎𝟎 𝐢𝐧 𝟏𝟖.𝟎𝟎
PREDSTAVE S ČARODEJEM TONIJEM IN DEDKOM MRAZEM TER OBDARITEV OTROK MESTNE OBČINE NOVO MESTO.

𝐒𝐎𝐁𝐎𝐓𝐀, 𝟏𝟕. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟏𝟕.𝟎𝟎
Nastop Novomeških mažoret.

𝐒𝐎𝐁𝐎𝐓𝐀, 𝟏𝟕. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟐𝟎.𝟎𝟎
KONCERT: MIHA GUŠTIN – GUŠTI
Miha Guštin – Gušti, ostaja prepoznaven člen slovenske glasbene scene. Kot avtor nepogrešljivih uspešnic skupine Big Foot Mama, dvojca Gušti in Polona, ter nenazadnje tudi kot samostojni izvajalec, pripravlja prvi koncert v spremljavi nove glasbene ekipe - Rok Klobučar/MRFY (bobni), Tomaž Zupančič/MRFY (kitara), Domen Bohte (bas). Akustično/električno bo krmaril skozi lastne melodije in pesmi, ki so zaznamovale slovenski glasbeni prostor in so občinstvu že dobro poznane. Večer bo popestrila mlada nadarjena pevka Leyre Legarda Ventura, s katero je sodeloval na letošnji EMI.

𝐍𝐄𝐃𝐄𝐋𝐉𝐀, 𝟏𝟖. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟏𝟒.𝟎𝟎, 𝟏𝟔.𝟎𝟎 𝐢𝐧 𝟏𝟖.𝟎𝟎
PREDSTAVE S ČARODEJEM TONIJEM IN DEDKOM MRAZEM TER OBDARITEV OTROK MESTNE OBČINE NOVO MESTO.

𝐍𝐄𝐃𝐄𝐋𝐉𝐀, 𝟏𝟖. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟏𝟖.𝟎𝟎
KONCERT GAŠPER RIFELJ: Zimska glasbena pravljica / Glasbeno umetniški center Gašper Rifelj
Odlični pevci in pevke glasbeno umetniškega centra Gašper Rifelj, ki deluje v Novem mestu, vas bodo z znanimi prazničnimi skladbami popeljali v čudovite božične praznike.

𝐓𝐎𝐑𝐄𝐊, 𝟐𝟎. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟐𝟎.𝟎𝟎
KONCERT: MEPZ LEO FORTIS
Zborovodja: Fernando P. Mejias
Leo Fortis Trebnje, ki je nastal pod taktirko odličnega Fernanda Mejiasa in je kljub svoji mladosti (začetek v sezoni 2018/2019) ter nedavnim objektivnim preprekam nastopanja in vadbe nanizal že več samostojnih koncertov, lepo število nastopov v gosteh doma in v tujini (dve gostovanji na Hrvaškem) ter samostojnih koncertov z gosti (koncertni cikli so poimenovani Te note čarobne). Pod izkušeno Fernandovo taktirko širijo glasbeni repertoar iz zakladnice večglasnega a capella petja. Izbor pesmi je raznolik – vse od preprostih ljudskih napevov, sakralne glasbe, tja do črnskih duhovnih in modernejših priredb. Zasedba je znana po vedno zanimivem in smiselno zaokroženem programu, mnogokrat z drobci nepričakovanih presenečenj. Delček tega vam bodo predstavili tudi v prihajajočem večeru. Zagotovimo lahko, da bo večer zabaven in vas ne bo pustil ravnodušne. Domov boste sigurno odšli okuženi z novimi melodijami... in nasmehom.

𝐒𝐑𝐄𝐃𝐀, 𝟐𝟏. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟏𝟔.𝟎𝟎
Turistično informacijski center, Glavni trg 11 / trajanje: 60'
PO MESTU V ČAROBNEM DECEMBRU: BREZPLAČNO TURISTIČNO VODENJE PO OKRAŠENEM NOVEM MESTUogled mestnih znamenitosti in obisk razgledne ploščadi zvonika stolne cerkve sv. Nikolaja

𝐒𝐑𝐄𝐃𝐀, 𝟐𝟏. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟐𝟎.𝟎𝟎
KONCERT: MOŠKA PEVSKA ZASEDBA FD KRES IN TAMBURAŠKA SKUPINA FD KRES
Folklorno društvo Kres je bilo ustanovljeno v Novem mestu 21. septembra 1975. Člani društva so ljubitelji, ki jih kljub različni izobrazbi in starosti vežeta dobra volja in ljubezen do ljudskega izročila. V dveh otroških, mladinski, vodilni, pevskem sestavu Li-Lá, mlajši veteranski, veteranski, godčevski in tamburaški skupini je vključenih več kot sto trideset članov.Tamburaška skupina Folklornega društva Kres ima že kar nekaj prehojenih let delovanja. Na začetku so spremljali le kresove plesalce kasneje pa so z rednimi vajami obogatili svoj program in začeli samostojno nastopati na različnih prireditvah tako doma kot tudi v tujini. Kresovi tamburaši zvesto nadaljujejo tradicijo tamburaških skupin, ki so nekdaj delovale v Novem mestu in njeni okolici. Program skupine obsega Slovenske ljudske, narodnozabavne viže in tuje skladbe.

Č𝐄𝐓𝐑𝐓𝐄𝐊, 𝟐𝟐.𝟏𝟐.𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟐𝟎.𝟎𝟎
KONCERT: MEPZ KRKA
Na koncertnem prizorišču na Glavnem trgu bodo tako 22. 12. 2022 ob 20. uri v prvem delu nastopa predstavili nekaj poskočnih rock pop skladb iz najnovejšega repertoarja zbora ob praznovanju 50-letnice, zaključili pa s čudovitimi božičnimi pesmimi iz domače in svetovne zakladnice. Krkin mešani pevski zbor ima med vsemi kulturno-umetniškimi dejavnostmi najdaljšo tradicijo, saj njegovi začetki sovpadajo z ustanovitvijo Kulturno-umetniškega društva. Od leta 1971, ko je bil ustanovljen na pobudo prvega generalnega direktorja Krke, je zbor dosegel številne uspehe doma in po svetu. Člani zbora so najbolj ponosni na to, da s svojimi koncerti in nastopi tkejo prijateljske vezi, bogatijo duhovno življenje, hkrati pa promovirajo ime Krke.
Pevke in pevci so s širšega območja Novega mesta. V 50-ih letih delovanja jih je prepevalo že več kot 400. Seznam skladb, ki so jih izvajali v teh letih, že presega številko 560. Nastopali so po številnih slovenskih krajih, sosednjih in bolj oddaljenih državah, tudi na drugih celinah. Zbor so z daljšim vodenjem močno zaznamovali profesorji Radovan Gobec, Miro Kokol in Sonja Čibej. Od leta 2009 pa ga strokovno vodi in usmerja glasbenica Urška Eržek.

𝐏𝐄𝐓𝐄𝐊, 𝟐𝟑. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐, 𝟏𝟔.𝟎𝟎 - 𝟐𝟎.𝟎𝟎
pred Turistično informacijskim centrom, Glavni trg 11
BOŽIČ PO STAREM
prikaz šeg in navad iz preteklosti - Turistično kulturno društvo Trškogorsko srce (Jožica Verček, tel. 041 293 497)

𝐏𝐄𝐓𝐄𝐊, 𝟐𝟑. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟏𝟖.𝟎𝟎
PLESNI NASTOP: DRUŠTVO ZA RAZVIJANJE KREATIVNEGA GIBANJA "ARABESKA"
Društvo za razvijanje kreativnega gibanja "Arabeska" je kulturno-umetniško društvo iz Novega mesta s statusom v javnem interesu na področju kulture in športa. So kreativna plesna šola ustvarjalnega vzgiba. Člani društva se zavzemajo za dostopnost kulturnih vsebin in izobraževanj s področja plesa, medijske produkcije in športa v Novem mestu in tudi širše. Uspešno sodelujejo v domačih in mednarodnih mladinskih Erasmus+ in drugih projektih. Širijo ljubezen do kreativnega gibanja in pogum za edinstven, individualen umetniški izraz.

𝐏𝐄𝐓𝐄𝐊, 𝟐𝟑. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟐𝟎.𝟎𝟎
KONCERT: MEPZ POMLAD
Mešani pevski zbor Pomlad iz Novega mesta je skupina dobrovoljnih posameznikov različnih starosti, ki jih združuje in enoti ljubezen do glasbe, pesmi, druženja. Za zbor je značilna izjemna žanrska pestrost - klasika, gospel, jazz, pop, rock, sakralni program … In tudi dosežkov, na katere so njegovi člani ponosni, ni malo: dosežki na mednarodnih tekmovanjih, PoPmlad, Novo mesto Gospel, Pesem povezuje, številna gostovanja po Sloveniji in tujini. Predvsem pa so pevke in pevci ponosni na to, da Pomlad neprekinjeno deluje že tri desetletja, saj njihovi odnosi temeljijo na vrednotah, kot so pripadnost, prijateljstvo, povezovanje, spoštovanje in odgovornost. V zboru, ki ga zadnjih 10 let vodi energična zborovodkinja Alenka Podpečan, je pomemben vsak član in njegov glas - posamezniki s svojo edinstvenostjo sestavljajo mozaik, ki se nato na odru izkaže kot žlahtna celota in neverjetna energija.

𝐍𝐄𝐃𝐄𝐋𝐉𝐀, 𝟐𝟓. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟐𝟎.𝟎𝟎
KONCERT: KVATROPIRCI
Glasba je hrana ljubezni, pravi William Shakespeare. Ko pa glasbo udejanjimo s petjem, postane to skoraj čarobno sporočilo še bolj čudovito in osebno. Prav to je leta 2011 združilo tudi Kvatropirce, ki vse do danes z užitkom in iz srca prepevajo na koncertih, porokah, obletnicah, presenečenjih, … Pravzaprav povsod, kjer je glasba dobrodošla.

𝐏𝐎𝐍𝐄𝐃𝐄𝐋𝐉𝐄𝐊, 𝟐𝟔.𝟏𝟐.𝟐𝟎𝟐𝟐, 𝟏𝟔.𝟎𝟎 - 𝟐𝟎.𝟎𝟎
pred Turistično informacijskim centrom, Glavni trg 11
ŠTEFANOVO
prikaz šeg in navad iz preteklosti - Turistično kulturno društvo Trškogorsko srce (Jožica Verček, tel. 041 293 497)

𝐏𝐎𝐍𝐄𝐃𝐄𝐋𝐉𝐄𝐊, 𝟐𝟔.𝟏𝟐.𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟐𝟎.𝟎𝟎
KONCERT: MARTINA & DOMEN
Martina Mravinec je belokranjska pevka in avtorica, ki je v letu 2020 je stopila na samostojno glasbeno pot. Kot molekularna biologinja dela na katedri za biokemijo ljubljanske Biotehniške fakultete. Tako v znanosti, kot v glasbi preko raziskovanja v zakonitostih odkriva nekaj novega. Domen Bohte je diplomant Prins Claus konservatorija, kjer je v letu 2020 magistriral. Je tudi umetniški vodja delavnice in festivala Jazzinty. Ustvarja in deluje kot basist, studijski glasbenik, producent, skladatelj in organizator. Svoje izkušnje iz tujine uporablja v sodobnih in modernih glasbenih praksah. Martina in Domen sta pot sodelovanja začela leta 2020 preko Martinine prve avtorske pesmi “Svila”. Pesem je bila izdana maja 2021 in je po tednu predvajanja postala popevka tedna na radiu Val202. Odličen sprejem prvega singla jima je vlil kreativne moči, s katero ustvarjata nove pesmi, med drugim je letos spomladi izšel drugi singel “Stereo”.

𝐏𝐎𝐍𝐄𝐃𝐄𝐋𝐉𝐄𝐊, 𝟐𝟔.𝟏𝟐.𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟐𝟏.𝟎𝟎
KONCERT: Bort Ross
Bort Ross je vsestranski glasbenik, ki se je po več žanrsko raznolikih projektih odločil posvetiti lastni avtorski glasbi. Izhaja iz pop glasbe, ki jo nadgrajuje z elementi drugih žanrov, zaradi katerih skladbe zvenijo še bolj sveže, medtem ko preprosti aranžmaji v središče postavljajo čustva. Gre za izjemno močnega avtorja in vokalista, ki zlahka vzbudi pozornost poslušalca ter ga ponese daleč stran.

𝐓𝐎𝐑𝐄𝐊, 𝟐𝟕.𝟏𝟐.𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟐𝟎.𝟎𝟎
KONCERT: BOMB SHELL
BOMB SHELL je energična in popularna glasbena skupina, ki vsekakor ni neznanka na slovenski glasbeni sceni. Zase pravijo, da so band, ki vse prej kot kaj drugega, stavijo na kvalitetno glasbo, kar konstantno dokazujejo s svojimi glasbenimi stvaritvami in koncerti.
V dobrih šestih letih delovanja imajo kot skupina za seboj ogromno število koncertov po celotni Sloveniji, nastopili pa so tudi na različnih glasbenih festivalih (Melodije morja in sonca, Dnevi slovenske zabavne glasbe – Pop rock in Popevka), kjer so s svojimi nastopi prepričali občinstvo in vse pomembnejše radijske postaje. V letu 2018 so bili opaženi tudi s strani znane slovenske glasbene založbe, ki jim je podelila nagrado za izjemne glasbene dosežke. Njihova najbolj prepoznavna članica, pevka Petra Zore, je v letu 2019 sprejela izziv in s svojimi preobrazbami navdušila v 5. sezoni oddaje Znan obraz ima svoj glas. Bomb Shell so zagotovo band, kjer je doma kakovost, dobra energija in dobra glasba. S svojimi koncertnimi čevlji so prehodili že skoraj celo Slovenijo in pravijo, da se njihov pohod nadaljuje.
Obiščite njihov koncert, prisluhnite njihovi glasbi in postanite del Bomb Shell doživetja.

𝐒𝐑𝐄𝐃𝐀, 𝟐𝟖. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐛 𝟐𝟎.𝟎𝟎
𝐊𝐎𝐍𝐂𝐄𝐑𝐓: 𝐀𝐍𝐒𝐀𝐌𝐁𝐄𝐋 𝐒𝐀Š𝐀 𝐀𝐕𝐒𝐄𝐍𝐈𝐊𝐀

Č𝐄𝐓𝐑𝐓𝐄𝐊, 𝟐𝟗. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐝 𝟐𝟎.𝟎𝟎 𝐝𝐚𝐥𝐣𝐞

𝐏𝐋𝐀𝐓𝐄𝐀𝐔
Skupino Plateau sestavljajo 4 mladeniči, ki so svojo strast do glasbe povezali na novomeški gimnaziji. Svojo zgodbo so začeli pisati že leta 2018, vendar takrat še pod imenom Gšprnžmrtn – tako imenovani trio, ki so ga sestavljali Gašper, Anže Repovž in Martin. Na enega izmed koncertov, kjer so preigravali zgolj priredbe, so v goste povabili Andreja, ki se je z njimi odlično ujel, in tako se je začelo pisati novo poglavje skupine. Z željo po ustvarjanju avtorske glasbe so se fantje odločili, da posnamejo album. Po nekaj začrtanih smernicah so zavihali rokave in tako v prvem letu ustvarjanja uokvirili že 13 avtorskih pesmi, ki so jih imeli širšemu občinstvu čast tudi predstaviti na njihovem prvem samostojnem koncertu na dogodku V petek zvečer.

𝐉𝐎𝐊𝐄𝐑 𝐎𝐔𝐓
Najbolj vroč domači bend je poletje zaključil z razprodanimi Križankami, drugim albumom, odhodom basista Martina, počitnicami in prvim diskografskim naskokom južne soseščine. Potem pa se je v hladni del leta podal z novo turnejo. Koncerti Joker Out so prava energična bomba, polna radijskih hitov in sladkih presenečenj, k čemur pripomore tudi množica zvestih oboževalcev, ki vedno poskrbijo za dobro pevsko spremljavo pod odrom. V Novo Mesto bodo Bojan, Kris, Jan in Jure prišli tudi na krilih novega videa, ki izide le nekaj dni prej.

𝐌𝐑𝐅𝐘
MRFY so mlada slovenska štiričlanska skupina iz Novega mesta, ki ustvarja moderen in samosvoj indie-rock. V letu 2018 so izdali svoj prvenec in do danes nanizali številne nastope po Sloveniji, kjer so nastopili tudi na različnih festivalih. Na njihovih nastopih zažari sproščenost banda, ki jim je pomagala pri hitrem preboju v ospredje slovenske glasbene scene. Vabljeni na eksplozijo sveže energije, dobrih ritmov in sproščenosti.

𝐏𝐄𝐓𝐄𝐊, 𝟑𝟎. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐, 𝟏𝟔.𝟎𝟎 - 𝟐𝟎.𝟎𝟎
pred Turistično informacijskim centrom, Glavni trg 11
SILVESTROVO PO STAREM
prikaz šeg in navad iz preteklosti - Turistično kulturno društvo Trškogorsko srce (Jožica Verček, tel. 041 293 497)

𝐏𝐄𝐓𝐄𝐊, 𝟑𝟎. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐝 𝟏𝟖.𝟎𝟎 𝐝𝐚𝐥𝐣𝐞

𝐍𝐈𝐏𝐊𝐄
Veteran slovenske hip hop scene Boštjan Nipič – Nipke, član uspešnega produkcijskega tima Dravle Records, je svoj prvenec izdal leta 2015. Z uspešnicami, kot so “Všeč tko k je”, “Bejba z neta”, “Popoln lajf” in “Ina”, se je trdno zasidral med poslušalci in na radijskih valovih. Ko je prejel zlato piščal za pesem leta 2016 (“Noben me ne razume”), naslednje leto pa z Rokom Trkajem še medijski žaromet za pesem leta 2017 (“Vsi smo na istem”), je hip hop glasbo v Sloveniji pripeljal tudi med širšo javnost. Letos maja je izdal drugi studijski album RETRO in izid albuma okronal s koncertom v Kinu Šiška.

𝐊𝐈𝐍𝐆𝐒𝐓𝐎𝐍
Skupina Kingston je ena najbolj priljubljenih slovenskih glasbenih skupin, vsekakor pa tista, ki da poseben pečat vsaki pravi zabavi. Pozitivna energija, izjemna karizma na odru, kakovost izvedbe glasbe in nizanje uspešnic, so glavne karakteristike, ki Kingston držijo v samem vrhu že 20 let.

𝐒𝐈𝐋𝐕𝐄𝐒𝐓𝐑𝐎𝐕𝐀𝐍𝐉𝐄 - 𝐒𝐎𝐁𝐎𝐓𝐀, 𝟑𝟏. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐝 𝟐𝟏.𝟎𝟎 𝐝𝐚𝐥𝐣𝐞

𝐁𝐀𝐓𝐈𝐒𝐓𝐀 𝐂𝐀𝐃𝐈𝐋𝐋𝐀𝐂
Od soula do rocka preko popa nazaj do soula. Kot dobro vino rabi svoj čas, so ga tudi Batista Cadillac in po štirih letih počasnega zorjenja se je v '22 zgodilo na veliko. Najprej izjemno uspešen nastop na EMI, kjer so prvič stopili na veliki TV oder in predstavili najbolj izstopajoč komad EME 22. In Mim pravil je hitro postajal vseslovenski hit, ki ga je s svojim pripevkom v spotu močno obeležil G.H. alias Gojko Ajkula. Potem priprave na izid albuma, prvenca, ki je luč sveta ugledal ob nastopu na naslednjem velikem odru, na razprodanem koncertu v KinuŠiška. Sezona pomlad/poletje je minila v znamenju številnih nastopov, na katerih se je svež rookie bend dokončno prelevil v suvereno soul mašino, ki se je v vsem svojem sijaju in moči ponovno pokazala publiki na razprodanem koncertu v SitiTeatru. A fantje pravijo, da je pred njimi še mnogo izzivov in da je to šele začetek. Drži. Batista Cadillac so boljši iz koncerta v koncert, zato ne zamudite naslednjega!

𝐕𝐋𝐀𝐃𝐎 𝐊𝐑𝐄𝐒𝐋𝐈𝐍 & 𝐌𝐀𝐋𝐈 𝐁𝐎𝐆𝐎𝐕𝐈
Vlado Kreslin prihaja s svojo izkušeno zasedbo Mali bogovi, s katero nam bo postregel glasbo, ki sega vse do legendarnega Martina Krpana, preko Beltinške bande do novejših Kreslinovih skladb, kot so Z Goričkega v Piran, Poj mi pesem, Ena pesem, Reka in mnogo drugih.
--
uradna stran http://www.kreslin.com/

𝐁𝐀𝐋𝐊𝐀𝐍 𝐁𝐎𝐘𝐒
Vse se je začelo leta 2007, ko je pevec in trobentač Rok Nemanič Nemo prvič obiskal srce trubaške glasbe in energije – festival Gučo, kjer je začutil povezovalno moč balkanske glasbe.
Ko je leta 2009 obiskal še koncert zasedbe Fanfare Ciocarlia, je bil odločen, da zbere skupino mladih akademskih glasbenikov, ki bi z njim začela zgodbo, kot je v Sloveniji še ni bilo, zgodbo, v kateri bi prek balkanskih ritmov in melosa prikazali tisto pravo balkansko dušo, energijo, ki združuje ljudi vseh generacij. Tako je istega leta nastala skupina Balkan Boys. Sprva so se posvečali predvsem razvijanju lastnega glasbenega sloga in ustvarjanju avtorskih pesmi, ki so jih leta 2012 predstavili na albumu From Zabledam, združuje pa elemente balkanske etno/folk glasbe in rocka. Sodelovali so s prepoznavnimi imeni slovenskega in tujega glasbenega prostora. Ustvarili so unikaten glasbeni slog, ki ga sami poimenujejo balkan pop fusion. Mešanico raznovrstnih ritmov, ki jim je skupna balkanska nota, so predstavili na albumu Radio Me Gusta (2015). Zasedba Balkan Boys v svojih pesmih na svež, inovativen in sebi lasten način ohranja idejo balkanske glasbe, prepleteno z ritmi ska-ja in rumbe.
Z željo po sodelovanju z vrhunskimi glasbeniki in s tem širitvi glasbenega ustvarjanja se je porodila ideja o novem albumu, Welcome to the Gipsyland (2019). Člani zasedbe so se tokrat posvetili predvsem raziskovanju etno/gipsy glasbe. Album je nastal z mislijo na kraj, kjer se glasba in zabava nikoli ne končata. Razvil se je v skladbo, ki na nek način povzema idejo in koncertiranje zasedbe. Gipsyland je kraj, kjer uživamo v dobri glasbi, se zabavamo, se prepustimo energiji, kraj, kjer je vsak vsakemu prijatelj. Pomembna je le povezovalna moč glasbe. Vzdušje, o kakršnem govori Gipsyland, je vzdušje, ki vlada na koncertih zasedbe.

*Organizator si pridržuje pravice do spremembe programa ter odpovedi dogodka.

Galerija

Nazaj na seznam