3. SREČANJE TURISTIČNIH VODNIKOV IN PONUDNIKOV V MESTNI OBČINI NOVO MESTO: Pozabljena polovica Novega mesta - tematsko vodenje in predstavitev projekta

3. srečanje turističnih ponudnikov in vodnikov, 21. februarja ob 15.30 uri bo vezano na kulturni praznik, razvoj kulturnih poti in novega turističnega produkta "PEŠPOT - Pozabljena polovica Novega mesta".
Ali veste, kdo je bila prva kirurginja v Sloveniji in zakaj je to pomembno tudi za Novo mesto? Kdo je bila prva učiteljica na novomeški gimnaziji in kdo je bila ženska, ki je odigrala pomembno vlogo pri postavljanju temeljev novomeške farmacevtske industrije? Vam je znano, koliko od skoraj 200 novomeških ulic nosi ime po ženski?

Na vsa ta vprašanja nam bo odgovorila Marjeta Kocjan iz lokalnega partnerstva Pozabljena polovica Novega mesta s predstavitvijo projekta in tematskim vodenjem po ključnih točkah, ki so zaznamovale nastanek in oblikovanje Pozabljene polovice Novega mesta.

Opis poti: zbor udeležencev je pred rotovžem. Sprehod nas bo vodil po notranjih ulicah centra mesta do Šanc, mimo knjižnice Mirana Jarca in hostla Situla.
Pot bomo zaključili v turistično informacijskem centru, na Glavnem trgu 11, kjer bo tudi primeren čas za javno debato, vprašanja in pobude.

Dogodek je brezplačen.
V primeru slabega vremena bo predstavitev projekta in pešpoti v TICu.

Več o projektu Pozabljena polovica Novega mesta:
Zgodovina izključevanja žensk, tudi prisilnega, iz javnega življenja in njihova družbena vloga se odražata v pomanjkanju zgodovinskih zapisov.
Najbolj avtentičen vir dokazovanja delovanja žensk predstavljajo leposlovna in umetniška dela (npr. Ilka Vašte, Ivana Kobilca), številne ostale pomembne ženske, ki so delovale na področjih
medicine, šolstva, gospodarstva ali politike pa ostajajo pozabljene.

Pozabljena polovica Novega mesta (PPNM) je projekt, ki ozavešča o zgodovinski vlogi žensk, njihovem delu in doprinosu, ne samo v lokalnem okolju, temveč tudi na nacionalnem nivoju.
Identifikacija več kot 70. žensk, odvzem iz nevidnega polja zgodovine in postavitev v prostor, je namen trajnostnega projekta PPNM.

Trenutno najbolj viden del projekta je turistični produkt Pešpoti Pozabljene polovice Novega mesta. Pozabljena zgodovina žensk se prepleta z naravno in kulturno dediščino Novega mesta. S tem ozaveščamo kolektivni spomin in v javni prostor postavljamo prezrti del zgodovine.

Več o projektu:  https://www.pozabljenapolovica-novegamesta.org/

Čas vodenja: 1,15h
Vodenje je brezplačno.

Prijazno povabljeni!

Nazaj na seznam