VITICA V OKVIRJU - odprtje likovne razstave vinorelov Sebastjana Popelarja

Lokacija: TIC Novo mesto, Glavni trg 11
Datum odprtja: 26. maj 2023, ob 16. uri

Razstava sodi v spremljevalni program FESTIVALA CVIČKA 2023 in bo na ogled v izložbenem oknu TIC Novo mesto do 11. junija 2023.

***

SPREMNA BESEDA K RAZSTAVI:

Vinska trta je že tisočletja sopotnica človeku. Veliko zgodb, črtic, verzov in prigod se povezuje z njo. Opevana in prekleta je. Je njeno grozdje sladko in vino nas vedri. Povezuje in ločuje. Trta nas vznemirja in nas tudi v urejenih vrstah vinograda navdihuje v vseh letnih časih.

Nagovorila me je vinska vitica. Prezrta, a nujna, da se trta povzpne, da gre proti svetlobi in novemu ciklu naproti. Eleganca in edinstvenost oblik vitic, ki si jih že dolgo ogledujem, sta me očarali in v nekem trenutku sem jih želel izpostaviti. Zato sem jih uokviril in združil z likovnimi podobami v tehniki vinorela. Še več! Želel sem si, da so vitica in podoba poleg nje ter vino kot slikarski medij, v sorodu. Da izhajajo z iste lokacije. Tako je vzniknil ta sklop miniatur, katerim ne zmanjka novih in novih motivov. Privlačni so tisti oblegani in rodni ter na drugi strani motivi poslednjih lupin starih zidanic, ki jih vztrajno golta čas.

Ne vem, kaj natanko vsaka miniatura posebej postavi v ospredje. Je to vitica? Motiv? Okvir ali občutja ob celoti? Zgodba iz ozadja posamezne podobe naj v nas prebudi opazovalca najmanjših reči te zelene krajine, ki nam daje prostor in navdih ter izkušnjo, kot je današnja.

Sebastjan POPELAR, marec 2023

***

O AVTORJU:

Sebastjan POPELAR, roj. aprila 1981 v Celju, je samorasli likovni ustvarjalec in rokodelec, čigar izdelki so nosilci certifikata Art&Craft Slovenija in certifikata Premium Sevnica, od koder ustvarjalec izhaja.
Pri njegovem večplastnem izražanju ga navdihuje tudi podeželsko okolje, od koder črpa materiale, oblike in barve. Njegovi izdelki v sebi nosijo pečat dediščine krajev, kjer ustvarja. Z njegovo interpretacijo, dediščina dobiva novo vlogo in v sodobne prostore vstopa kot okras.

Do danes je prejel že vrsto nagrad in priznanj za pripravo samostojnih in za sodelovanje na skupinskih razstavah. Bil je nosilec naziva ambasadorja kulture in častni gost Gradu Sevnica za leto 2011/12. Je ustanovitelj toplART galerije, ki je pred desetletjem v več časovnih intervalih delovala pod Simončičevim toplarjem na Bistrici pri Šentrupertu. 

Strast do ustvarjanja je Sebastjana že davno pripeljala tudi do naročnikov. Zato se poleg sledenja svoji ustvarjalni intuiciji, intenzivno posveča tudi pripravi osebnih, poslovnih, protokolarnih daril in spominkov. Spletna stran www.unikatnadarila.si, barvito pripoveduje o ustvarjalčevem dojemanju, čutenju in konec koncev ustvarjanju.

 

Nazaj na seznam