Planinska koča pri Gospodični na Gorjancih (828 m.n.v.)
Kontakt
Ime
Planinska koča pri Gospodični na Gorjancih (828 m.n.v.)
Naslov
Gospodična 10
Pošta
8321 Brusnice

Planinska koča pri Gospodični na Gorjancih (828 m.n.v.)

V osrčju Gorjancev, nekje na pol poti iz Gabrja na Trdinov vrh leži svojevrsten zaklad. Tam izvira studenčnica, ki ima pomlajevalno moč in je slajša od medu in malvazije. Da je temu res tako, priča grajska gospoda iz bližnjega Mehovskega gradu. Omenjene besede je na papir dal in v bajko zapisal priznani slovenski pisatelj in veliki ljubitelj Gorjancev in podgorskih goric Janez Trdina.

Ob studenčku, je leta 1931 s pomočjo novomeške podružnice SPD, zrasla planinska koča, ki se je vsa ta leta pomlajevala in danes postala ena najlepših planinskih koč v Sloveniji.

Družina Mrhar, katere oskrbovanje koče pri Gospodični sega v davno leto 1977, se veseli vašega obiska, do takrat pa planinski pozdrav - SREČNO !

Obratovalni čas

Poletni obratovalni čas od 15. aprila do 14. oktobra:

  • od srede do nedelje in vsi prazniki od 8.00 ure do mraka.
    Ponedeljek in torek zaprto.

Zimski obratovalni čas od 15. oktobra do 14. aprila:

  • sobota, nedelja in vsi prazniki od 8.00 ure do mraka.
    Ponedeljek, torek, sreda, četrtek in petek zaprto. Zaprto je tudi 1. novembra in 25. decembra.

Za skupine gostov obratovalni čas prilagodimo.

Restavracija:

Na 828 metrov nadmorske višine, daleč stran od mestnega vrveža, vas pričakuje najvišja ležeča restavracija v novomeški občini.

Ponaša se s 100 sedeži na terasi, iz katere seže pogled po celotni novomeški kotlini in vse do našega očaka Triglava. Tudi v notranjosti koče imamo v dveh sobah 100 sedežev. V eni izmed njih se lahko pozimi pogrejete ob krušni peči, v drugi pa vas lahko pogreje in okrepča šilce enega izmed 30 vrst domačega žganja. Poleg jedi, ki so predstavljene v naslednjem linku Kuhinja, vam ponudimo tudi izbrano pijačo, med katero sodijo: bezgov sok in limonada iz bistre studenčnice, dolenjski posebnež Cviček iz Trške Gore, belokranjski Repičan in Metliška črnina iz Krmačine, ekološko pridelan Refošk iz Slovenske Istre…

Pri nas so dobrodošle tudi večje skupine izletnikov, tako, da lahko organizirate sindikalni izlet ali zgolj sestanek, rojstni dan, morda obletnico mature ali šolo v naravi. V kolikor se zadržite pri nas pozno v noč imamo na voljo tudi 34 ležišč.

Pa ne pozabite s seboj vzeti prazno steklenico, v katero boste za domov natočili pomlajevalno studenčnico, ki vas bo v dolini, z vsako popito kupico popeljala nazaj v mirno in neokrnjeno zavetje Gorjancev.

Kuhinja:

Pri nas so doma predvsem jedi na žlico, kar se v planinah tudi spodobi. Obiskovalci lahko izberejo: divjačinski golaž, ki ga postrežemo v kruhovi skodelici, gobovo mineštro z ajdovimi žganci in ocvirki za povrh, ričet s prekajenim mesom, gorjanski fižol, vampe na tržaški način in nepogrešljivo joto s prekajenim mesom.

Seveda vam pripravimo tudi druge jedi iz jedilnega lista, ob nedeljah pa tudi družinska nedeljska kosila.

Za skupine imamo pripravljene različne menije, prilagojene glede na dogodek. Na željo naročnika pa pripravimo tudi izbrane jedi z izbranimi vini.

V koči lahko pripravimo tudi hladno topli bife ali catering na izbrani lokaciji na Gorjancih.

Vsak vikend pripravimo tudi presenečenje za naše goste iz ponudbe: Izbrana vikend ponudba iz neokrnjenih gorjanskih gozdov.

V tej ponudbi uporabljamo naravne darove, ki jih najdemo na neokrnjenih Gorjancih.

Tako za vse naše jedi in napitke uporabljamo bistro, pomlajevalno studenčnico Gospodično.

Spomladi pripravimo prve sezonske jedi in napitke iz čemaža, trobentic, regrata, mladih kopriv, dišeče perle, smrekovih vršičkov…In potem naprej skozi leto iz jurčkov, lisičk, bezgovega cvetja, gozdnih jagod in borovnic , bukovih ostrigarjev, štorovk, robid, malin, divjih češenj, kostanja, dežnikaric…

Ker vemo, da prazna vreča ne stoji pokonci, se bomo potrudili, da boste iz Gospodične odšli zadovoljni in svoje zadovoljstvo potrdili s ponovnim obiskom, ko boste s seboj pripeljali še svoje najdražje, prijatelje, sodelavce ali morda poslovne partnerje.

Namestitev:

Namestitev

Na voljo imamo dve klimatizirani sobi s skupnimi ležišči.

V prvi sobi je 6 ležišč.

V drugi sobi je 13 ležišč.

Na voljo je tudi soba s štirimi pogradi (8 ležišč),dve dvoposteljni sobi (4 ležišča) in ena triposteljna soba (3 ležišča).

V koči je skupaj na voljo 34 ležišč.

Otroški kotiček

Vsi otroci se razveselijo naših igral.

Na voljo imajo gugalnico, vrtiljak in tobogan.

Izposoja koles:

Izposodite si lahko štiri gorska kolesa in z njimi odkrivate skrite kotičke Gorjancev.

Transverzale in žigi

Galerija


Nazaj na seznam