Novo mesto

Med dolenjskimi griči, slabo uro vožnje po avtocesti iz Ljubljane in Zagreba, dve uri od morja in Alp, v objemu reke Krke leži Novo mesto.
Dolenjska prestolnica na okljuku reke Krke je z več kot 22.000 prebivalci sedmo največje mesto v Sloveniji. Mestne pravice je Novemu mestu podelil Rudolf IV. Habsburški 7.aprila 1365, ko je mesto poimenoval po sebi – Rudolfswert.

Novo mesto je gospodarsko in kulturno središče jugovzhodne Slovenije je dom dobrovoljnim pridelovalcem cvička in številnim kreativcem, ki so pomembno doprinesli k razvoju slovenske kulture, gospodarstva in duhovnosti.

Arheološko najdišče
Geostrateških prednosti okljuka reke Krke so se zavedali že Iliri in Kelti, ki so bili prvi prebivalci novomeškega prostora v 10. stoletju pr. n. št.  Še posebej velja izpostaviti halštatsko obdobje, saj je novomeško arheološko najdišče Kapiteljske njive evropsko najdišče z največ odkritimi železnodobnimi bronastimi situlami, zaradi česar mesto imenujemo tudi Novo mesto – mesto situl.

Kreativna zibelka
Novo mesto že iz železne dobe velja za kreativno zibelko Slovenije – naziv, ki ga je mesto skozi čas ohranjalo s številnimi mednarodno priznanimi podjetji, kot sta Krka in Revoz, ter naborom pomembnih slovenskih literarcev in umetnikov, kot so Dragotin Kette, Božidar Jakac, Janez Trdina in mnogi drugi.  Vse do danes, ko v mestu delujejo številna alternativna umetniška združenja in galerije. Leta 2012 je bilo skupaj z Mariborom, Mursko Soboto, Ptujem, Slovenj Gradcem in Velenjem imenovano za Evropsko prestolnico kulture.  

Geografska umestitev
Novo mesto je gospodarska in kulturna prestolnica pokrajine Dolenjske, ki sega od Ljubljanske kotline do meje s Hrvaško (Gorjanci). Na zahodu se Dolenjska širi do Blok in Kolpe, na vzhodu pa meji na reko Savo. V ožjem smislu gre za gričevnata pokrajino ob reki Krki in njenih pritokih, če se nanjo ozremo širše pa ji lahko prištejemo še Belo krajino, gričevnat svet ob Temenici in Mirni, Suho krajino in Kočevsko z Dobrepoljskim, Ribniškim in Kočevskim poljem.

Naravne značilnosti
Novomeško pokrajino sestavljajo mehkobni gozdovi, obdelana polja in zeleni pašniki ter dišeči vinogradi na prisojnih pobočjih. Iz goric odmeva veselje iz zidanic, zvoniki cerkva ter zgodbe, ki jih čuvajo romantični gradovi, osameli kozolci in okamenela mlinska kolesa.
Po dolenjskih tleh, preko številnih jezov in brzic, teče zelena lepotica Krka. Njena posebnost so termalni vrelci, ki prihajajo na dan ob velikih zemeljskih prelomnicah. Kjer se dolina reke razširi, danes stoji najstarejše dolenjsko termalno zdravilišče Dolenjske Toplice, nedaleč stran pa se nahajajo Šmarješke Toplice.

Novo mesto/osebna izkaznica

Ime: Novo mesto, ob ustanovitvi Rudolfswert
Lokacija: jugovzhod Slovenije, ob reki Krki
Površina: 236 km2 (občina); 30,3 km2 (mesto)
Geo lokacija: 45°47’54.88’’ N, 15°10’26.08’’ E
Najvišji vrh: Trdinov vrh, 1178 m n.v.
Nadmorska višina: od 164 do 220 metrov nadmorske višine (Novo mesto)
Podnebje: zmerno celinsko
Povprečna temperatura: januar -1,3 °C; julij 19,3 °C
Regija: Dolenjska
Mestne pravice: od leta 1365
Število prebivalcev: okoli 23.300 (mesto), okoli 37.280 (občina)
Administrativni status: mestna občina
Nadimek: mesto situl
Župan: Gregor Macedoni
Občinski praznik: 7. april (ustanovitev mesta)
Partnerska mesta: Langenhagen (Nemčija), Vilafranca del Penedès (Španija), Bihać (Bosna in Hercegovina), Yixing (Kitajska), Leskovac (Srbija), Herceg Novi (Črna gora), Toruń (Poljska), Trnava (Slovaška)
Največja podjetja: Revoz, Krka, Adria Mobil, TPV,  CGP, Ursa
Uradna spletna stran: www.novomesto.si
Turistična spletna stran: www.visitnovomesto.si
Bližnji državni mejni prehodi: Obrežje, Metlika, Vinica
Bližnja večja mesta: Ljubljana (70 km), Celje (80 km); Zagreb (70 km), Karlovac (60 km), Rijeka (136 km)

 

Galerija

Nazaj na seznam