Glavni trg

Dokaz, da je bilo mesto gospodarsko močno že v preteklosti, je arhitektura trga, na katerem so stale hiše bogatih trgovcev. Na gornjem gospodarskem delu trga je mesto ustvarilo poseben tip trgovsko-obrtniške hiše, katere pritlični del je bil odprt s kamnitimi arkadami.

Polkrožni ali potlačeni lok se opira na kamnite stebre, tako da tvorijo arkade pokrito in navzven odprto lopo in šele v notranjost hodnika pomaknjena stena zapira trgovske lokale. Nosilni stebri so različnih oblik ter zelo bogati, osmerokotni, prizmasti s pravokotnim prerezom in rahlo posnetimi ogli ter celo zaviti. To svojo tako značilno obliko je trg dobil v 2. polovici 16. stoletja ter je bil eden izmed najlepših v deželi. V mestu sicer ločimo dva glavna tipa pozidave stavbnega kompleksa.

Revnejša stanovanjska stavba je bila potisnjena v obrobje srednjeveškega mestnega araela, stisnjena ob ali na obzidje, sestavlja pa jo bivalna stavba brez dodatnih poslopij. Mogočnejša arhitektura je oblikovana predvsem ob glavni komunikaciji od Gorenjih (Ljubljanskih) vrat preko Velikega (danes Glavnega) trga do Dolenjih (Karlovških) vrat. Tu je stanovanjska stavba, zgrajena na začetku podolžne parcelacije v prečni smeri, skozi osrednji hodnik v pritličju pa je bil dovoz in dohod v dvorišče z ob strani grajenimi gospodarskimi prostori. V nekaterih primerih je bil na koncu parcele prečno pozidan še del gospodarskega poslopja. Znotraj je tako nastalo atrijsko dvorišče, nemalokrat arkadno oblikovano.

Galerija

Nazaj na seznam