Anton Podbevšek teater
Kontakt
Ime
Anton Podbevšek Teater
Naslov
Prešernov trg 3
Pošta
8000 Novo mesto

Anton Podbevšek teater

Novomeški Anton Podbevšek Teater (APT), ki deluje od leta 2006, je prvo profesionalno gledališče v zgodovini Novega mesta, ki privablja in navdušuje obiskovalce iz cele Slovenije in tudi širšega prostora.

Z emblemom bombe, ki je avtorsko delo znane umetniške skupine Novi kolektivizem in z imenom prvega slovenskega avantgardista in performerja, Antona Podbevška (Človek  z bombami), APT vsako leto poskrbi za štiri lastne premiere, avtorsko in produkcijsko pa izvede tudi številne posebne projekte. Umetniška in gledališka usmeritev APT je vezana na razvoj vizualnega instituta, ki artikulira sodobne scenske prakse, teoretski diskurz in gledališko pedagogijo. Štiri letne lastne produkcije so vezane na postdramsko, plesno, glasbeno in otroško gledališče.


APT je v kratkem obdobju delovanja prejel dve Borštnikovi nagradi (Portret neke gospe), dve nagradi na 41. tednu slovenske drame (Hlapci/komentirana izdaja) in Zlato paličico na 14. bienalu mednarodnega festivala gledališč za otroke in mlade (Livingstonov poslednji poljub).

 

Nazaj na seznam