Trška Gora

Trška gora je ena najbolj znanih slovenskih vinskih goric, kjer pridelujejo odličen cviček. Po južnem pobočju Trške gore so urejeno položene neskončne vrste trt, med vinogradi so posute manjše in večje zidanice z vabljivimi vinskimi kletmi.

Severno pobočje Trške gore je gozdnato. Vrh Trške gore krasi 1623. leta zgrajena romarska cerkev Marijinega rojstva, na njenem južnem vznožju ima svoje mesto Kmetijska šola Grm. Ta slavna vinska gorica je razgledna, z nje se vidi daleč naokoli, tja do Gorjancev, proti Kočevskemu Rogu in Krški dolini, tik pod njo leži Novo mesto. Blizu Trške gore so gradovi Hmeljnik, Stari grad in Otočec. Trška gora krepi tudi poetičnega duha. Na Trški gori so med ostalimi imeli zidanice skladatelj Marjan Kozina, virtuoz frajtonarice Lojze Slak in tudi prav tako slavni harmonikar Henček. Na vrhu Trške gore, ob cerkvi Marijinega rojstva, že stoletja rastejo tudi lipe. Najstarejša in najmogočnejša ima v prsnem obsegu kar 830 centimetrov. Zanjo ocenjujejo, da je stara preko štiristo let in je najdebelejša dolenjska lipa. Ima votlo deblo, dnišče je umetelno razraščeno, na višini treh metrov pa se vzpenja košata zelena krošnja, pod kateri je kamnita miza.

Po poteh Trške gore sta vsako leto organizirana dva pohoda; konec januarja Turistično društvo Otočec organizira pohod “S cvičkom med vinogradi”, v začetku maja pa Zavod za turizem Novo mesto in Vinogradniško društvo Trška gora organizirata pohod Po slakovi poti. Slednja pohodniška pot je urejena v spomin dolenjskega virtuoza na frajtonarici in legendo narodnozabavne glasbe Lojzeta Slaka.

Galerija

Nazaj na seznam