Cviček & zidanice

MARTINOV PETEK NA GRADU GRM
Po dveh letih koronskega zatišja se kulinarično prireditveni festival Dolenjsko martinovanje vrača v idilični objem Gradu Grm.
Letos prav na Martinovo, 11. 11. 2022, vas pristno dolenjsko gostoljubje in kvalitetna dolenjska vina vabijo, da se pridružite osrednjem martinovanju na Dolenjskem.

Cviček, ki ga pridelujejo pridne dolenjske roke, je najslavnejše slovensko vino, mnogim, posebej Dolenjcem pa tudi najljubše vino, ki je umetelno sestavljeno iz rdečih in belih sort grozdja. To prijazno rdečkasto vino je sinonim za Dolenjsko in je slovenska vinska posebnost. V cvičku se predstavlja tako dolenjska vinska pokrajina, kot njeni preprosti iskreni ljudje in njihova zgodovina. Namenjen je ljudem, ki k vinu pristopajo dobrovoljno, odprtih misli in brez posebnih predsodkov. Vrednost cvička se kaže tudi v njegovih blagodejnih in raznolikih zdravilnih učinkih na človeški organizem. Znano je, da so rdeča vina z območja vulkanskih tal, kakor je dokazano pri cvičku, zdravilna. Že od nekdaj so nekateri zdravniki priporočali cviček ob jedi, nekaterim bolnikom s sladkorno boleznijo, z malo želodčne kisline, s povišanim krvnim tlakom in rekonvalescentom. Cviček nas očara s svojimi neobičajnimi lastnostmi, z lahkotnostjo, pitnostjo in vsebnostjo sestavin, primerljivih s pestrostjo današnjega obdobja civilizacijske naglice in želje po zmerni in zdravi prehrani. Je lahkotno in zelo pitno vino. Cviček je vino za vse priložnosti, kot aperitiv (peneči cviček), kot stalni spremljevalec preprostih krajevno značilnih jedi in popotnice, ki nas osveži in z lahko glavo še dolgo spominja na prijetna doživetja.

Galerija

Nazaj na seznam