X

Cviček & zidanice

Dolenjska je poleg bogate arheološke dediščine prepoznana tudi po Cvičku – vinskemu posebnežu. Tega dolenjski kletarji pridelujejo že stoletja in so mu izoblikovali svojevrstni vinski značaj. Posebnost mu daje nizka alkoholna stopnja in nekoliko višja kislina. Cviček je zaščiten po standardih PTP (priznano tradicionalno pridelovanje) kot slovenska vinska posebnost.

Cviček, ki ga pridelujejo pridne dolenjske roke, je najslavnejše slovensko vino, mnogim, posebej Dolenjcem pa tudi najljubše vino, ki je umetelno sestavljeno iz rdečih in belih sort grozdja. To prijazno rdečkasto vino je sinonim za Dolenjsko in je slovenska vinska posebnost. V cvičku se predstavlja tako dolenjska vinska pokrajina, kot njeni preprosti iskreni ljudje in njihova zgodovina. Namenjen je ljudem, ki k vinu pristopajo dobrovoljno, odprtih misli in brez posebnih predsodkov. Vrednost cvička se kaže tudi v njegovih blagodejnih in raznolikih zdravilnih učinkih na človeški organizem. Znano je, da so rdeča vina z območja vulkanskih tal, kakor je dokazano pri cvičku, zdravilna. Že od nekdaj so nekateri zdravniki priporočali cviček ob jedi, nekaterim bolnikom s sladkorno boleznijo, z malo želodčne kisline, s povišanim krvnim tlakom in rekonvalescentom. Cviček nas očara s svojimi neobičajnimi lastnostmi, z lahkotnostjo, pitnostjo in vsebnostjo sestavin, primerljivih s pestrostjo današnjega obdobja civilizacijske naglice in želje po zmerni in zdravi prehrani. Je lahkotno in zelo pitno vino. Cviček je vino za vse priložnosti, kot aperitiv (peneči cviček), kot stalni spremljevalec preprostih krajevno značilnih jedi in popotnice, ki nas osveži in z lahko glavo še dolgo spominja na prijetna doživetja.

Galerija

Nazaj na seznam