Pohodništvo

Nežno razgibana in ambientalno raznolika novomeška pokrajina je ljuba pohodnikom, tako manj kot tudi bolj zahtevnim. To je denimo odličen teren za nordijsko hojo. Po pokrajini je razvejeno omrežje označenih pešpoti, tu so številne kolesarske poti, vsakdo si lahko umeri tudi lastno pot. Nekaj poti je povezanih z lokalno zgodovino in tukajšnjimi velikani.

Najdaljša med vsemi je okoli 150 kilometrov dolga Trdinova pot, ki ima za izhodišče Novo mesto, vodi pa po najlepših predelih Dolenjske, ki jih je v svojih zapiskih popisoval pisatelj Janez Trdina. Pot ponudi obisk Novega mesta in mnogih gradov (Prežek, Otočec, Gracarjev turn, Struga, Stari grad, Hmeljnik), na vzhodu pelje do Kostanjevice in Pleterij, na južnem robu preko visokih gorjancev in na zahodu vse do kočevarskih vasi v Kočevskem Rogu in Gač.

Z zgodovino Novega mesta je povezana Rudolfova pot, saj vodi po meji pomerija Rudolfswerta, kakor je ob ustanovitvi Novo mesto po sebi poimenoval vojvoda Rudolf IV. daljnega leta 1365. Ta pot je dolga skoraj 38 kilometrov.

Po cvičkovih goricah Grčevje in Trška gora vodita pohod s cvičkom med vinogradi, ki jo obiskovalci družno ubirajo že v zimskem januarju ter okoli devet kilometrov dolga Slakova pot, urejena v spomin dolenjskega virtuoza na frajtonarici Lojzeta Slaka, ki jo pohodniki prehodijo v začetku meseca maja.

Pot, ki se imenuje Novo mesto v žici, vodi po meji območja Novega mesta, ki je bilo med drugo svetovno vojno pod italijansko okupacijo obdano z žico. Pot je dolga 12 kilometrov in je razdeljena na osem etap.

Machova pot, poimenovana po Ernstu Machu, katerega starši so živeli na Velikem Slatniku pri Novem mestu, je 6,8 kilometrov dolga tematska pot.

 

POHODNIŠKA KARTA NOVEGA MESTA

POHODNIŠKA KARTA DOLENJSKE

ZEMLJEVID PLANINSKIH POTI PZS 

Galerija

Nazaj na seznam